De stichting heeft de raad toegesproken en duidelijk gemaakt dat het tijd wordt om werk te maken van het VN-verdrag voor de rechten van de gehandicapte mens.
Dit gaan wij in overleg met de raad de komende tijd doen:
- Openbare ruimte
Als voormalig vrijwilliger van de Kap blijkt dat een ommetje vanuit een verzorghuis vaak een probleem is. Als begeleider van iemand in een rolstoel blijkt dat menig oversteekpunt niet goed is of gewoon ontbreekt. Ook het aantal rustplaatsen is lang niet altijd voldoende en veel paden zijn ongelijk. In overleg met de Kap zullen de woonservicegebieden in kaart worden gebracht en een prioriteit aan worden gegeven. Vervolgens worden deze door ons geïnventariseerd.
In het programma ’comfortabele gezinsstad’ wordt gestreefd naar een buitenruimte voor iedereen en generaties te verbinden. Wij vragen van de raad in dit kader een deel van het budget vrij te maken voor het uitvoeren van werkzaamheden. Op basis van de schouwlijst van de stichting kan Onderhoud en Beheer aan de slag.
- publiekstoegankelijke gebouwen
De beoordelingen van woningen en woonomgeving gebeurt door het WAC Oost-Veluwe. Er komen ook vele andere aanvragen voor (ver)bouwvergunningen binnen bij de gemeente. Als voorbeeld noem ik het Julianakwartier en Oranjerie. Maar ook vergunningverleningen voor het organiseren van evenementen als bv het Drakenbootfestival of EK-beachvolleybal. Vanuit de stichting hebben wij deze evenementen bezocht en bleek de toegankelijkheid onvoldoende.
Wij vragen van de raad om in het traject van vergunningverlening een toetsingsmoment voor toegankelijkheid in te bouwen. Daar kunnen andere partijen en wij als stichting dan gebruik van maken.
Uiteraard is toetsing van de gebouwen bij renovatie/nieuwbouw in eigen beheer op toegankelijkheid door derden goed in te plannen. Neem bv de nieuwe ingang van CODA/Bibliotheek.
Wij vragen de raad om een toetsing van toegankelijkheid in dit kader in de organisatie te implementeren zoals nu ook gebeurt voor de renovatie van straten en parken. Met andere woorden zet ons in de mailinglist en stuur op tijd de plannen door.
Momenteel loopt de actie drempelfrees. Aan de Asselsestraat zal door de gezamenlijke inkoop van traanplaten en aanpassing van straatwerk de toegankelijkheid toenemen. De panden gaan van 56% naar 80% toegankelijk. Hierna volgen de andere winkelstraten in het centrum van Apeldoorn. Zo bedienen we zowel de eigen inwoners als toeristen. Bovendien doen we aan een stukje bewustwording van de ondernemers want de rollers generen met de jaren tot 17,5% van de omzet!
Omdat deze actie ook het algemene belang dient vragen wij de raad om de kosten voor de aanschaf van de traanplaten voor de helft op zich te nemen. Ook vragen wij om geld in de post beheer en onderhoud vrij te maken voor licht straatwerk in de winkelstraten. Aan de Asselsestraat met 130 panden praat je over 630 euro aan traanplaten. Een totale eerste schatting voor de overige straten is 1750. Een schatting voor de post beheer en onderhoud is nu niet te maken.
In de horecapanden van het Centrum van Apeldoorn zijn bitter weinig invalidentoiletten. Welgeteld 3. De oplossing die voor een deel werkt is om bij de horecapleinen een invalidentoilet in of bij de openbare fietsenstalling te hebben. Zo is er één in het ACAC-gebouw en één de fietsenstalling aan de Beekstraat. Dat je waar je een biertje drinkt ook een invalidentoilet moet hebben is vaak niet realiseerbaar. Maar voor het Leienplein zoeken wij dringend een fietsenstalling annex invalidentoilet (met babyverschoonruimte)!
Wij verzoeken de raad het zoeken naar een locatie in overleg met de plaatselijke ondernemers te accorderen.
Bewustwording
De stichting heeft een gele kaart ontwikkeld waarvan de eerste 250 helaas al snel in omloop zijn. De gele kaart wordt uitgedeeld bij onterecht parkeren op een gehandicaptenparkeerplaats. Maar ook aan automobilisten of fietsers die de stoep dusdanig blokkeren dat wij niet meer langs kunnen. Dit is een manier om bewustwording onder het publiek te krijgen. Handhaving is niet afdoende. Vanuit de stichting werken we nog aan andere ludiek c.q. prikkelende acties. Daarmee willen we de bewustwording bij publiek maar ook bij de ondernemers versterken.
Wij vragen de gemeente om de volgende oplage van gele kaarten te subsidiëren. We vragen de raad om een toezegging dat initiatieven van de stichting logistiek worden ondersteund vanuit de organisatie.
Openbaar vervoer
Dit jaar beginnen wij met het beoordelen van de bushaltes in Apeldoorn. We beginnen in de woonservicegebieden.
We vragen de raad om de toezegging voor logistieke ondersteuning vanuit de organisatie.
De stichting beseft dat ze hiermee slecht een deel van het werk naar een inclusieve samenleving in gang is gezet. Wat er feitelijk in grote lijnen moet gebeuren is:
1. Informatie aan inwoners, plaatselijke organisaties en de eigen gemeentelijke organisatie over het VN-Verdrag. Informatie die bekendheid over de inclusieve samenleving genereert en er bewustwording in de hele gemeenschap ontstaat;
2. Een nulmeting om te weten welke zaken gemeente moet oppakken. Zo dient de uitvoering van alle wetten en regels binnen de gemeente in overeenstemming te komen met het VN-Verdrag. Om te weten wat concreet te doen staat, is het nodig in beeld te brengen wat al geregeld is in overeenstemming met het VN-Verdrag en welke zaken vragen om nieuw beleid of nieuwe maatregelen. Het VN-Verdrag vraagt nadrukkelijk om hierbij mensen met een beperking of organisaties van mensen met een beperking te betrekken. (“Nothing about us without us”);
3. Op basis van de nulmeting weet u met welke zaken binnen de gemeente aan de slag moet gaan. Het Verdrag vraagt daarvoor te zorgen binnen de grenzen van het redelijke. Betrek ook hierbij mensen met een beperking en hun organisaties zoals PGA en wij. Dit resulteert in een samenhangend beleidsvoornemen op het gehele levens brede terrein voor alle inwoners;
4. Om daadwerkelijk een aanzet aan het inclusieve programma te kunnen geven is het aantrekken van de noodzakelijke expertise vaak onontbeerlijk;
5. Het opstellen van de lokale inclusie- agenda met prioritering in samenspraak met brede vertegenwoordiging van inwoners, bedrijven, scholen, clubs & verenigingen, zorg & welzijn, (alle betrokken partijen). Deze agenda beslaat veel terreinen die van belang zijn voor alle mensen. Naast fysieke, sociale en digitale toegankelijkheid betreft dit eveneens arbeid, onderwijs, wonen, goederen en diensten, verkeer en vervoer, zorg, ondersteuning, sport, cultuur, vrijetijdsbesteding en uitgaan.
Tot slot stelt de stichting voor om van de gemeente Apeldoorn een inclusieve gemeente te maken door het aanstellen van de inclusieve coördinator en door aan de portefeuille van een wethouder dit thema toe te voegen. Ook zal er de nodigen middelen beschikbaar gesteld moeten worden.